JT Energy Systems bygger 25 MW batterilagringssystem: Jungheinrich och Triathlon tar ett viktigt steg i genomförandet av sin hållbarhetsstrategi genom att investera i denna framtidsteknologi.
JT Energy Systems ger använda litiumjonbatterier ett nytt liv och kommer att producera CO2-neutrala batterier i framtiden: Tillsammans med Triathlon bygger Jungheinrich en batterilagringsfabrik med hög flexibilitet, med en toppeffekt på 25 MW. Anläggningen är den största av sin typ i Sachsen och en av de mest kraftfulla i Tyskland. Det storskaliga lagringssystemet består bland annat av använda litiumjonbatterier från truckar och bilar. I framtiden kommer anläggningen att användas till att producera 100 procent CO2-neutrala batterier i enlighet med specifika krav. Uppgiften för mega-batteriet är mellanlagring av regenerativ elektricitet, stabiliseringen av elnätet och att tillhandahålla toppeffekt vid akut behov. Projektet implementeras av experterna på batterilagring i stor skala, lokala Tricera Energy GmbH. Med detta ambitiösa projekt driver de inblandade företagen energiomställningen framåt och lyfter fram den stora potential som ligger i elektromobilitet och energiomställning. Återvinningen av förbrukade fordonsbatterier i stationära lagringssystem är en väsentlig del av Jungheinrichs hållbarhetsstrategi - för effektiv och ekonomisk resursanvändning i vår cirkulära ekonomi.
Återanvändningen av litiumjonbatterier efter många års användning i elfordon är ett otroligt effektivt, hållbart och resursbesparande bidrag till energiomställningen. De använda energimodulerna klassificeras av JT Energy Systems och renoveras vid behov för att säkerställa maximal livslängd. På grund av den kraftiga ökningen av andelen elfordon under de senaste åren, förväntar sig JT Energy Systems att ett växande antal batterikapaciteter kommer att få ett andra liv i stationära lagringsanläggningar i framtiden.
"Elektromobiliteten upplever en boom just nu. Mer än 1 miljon elektriska truckar från Jungheinrich används över världen idag. En snabbt växande del av dessa är utrustade med toppmodern litiumjonteknik. Litiumjonbatterier är särskilt hållbara. De kan vanligtvis användas under en längre tid än de många år som tjänar som energikälla på truckar. Stationära energilagringssystem som det i Freiberg är den naturliga konsekvensen av att använda litiumjonbatterier för ett andra liv och ger därmed ett betydande bidrag till energiomställningen", förklarar Reinhild Kühne, VD för JT Energy Systems.
JT Energy Systems grundades gemensamt 2019 av den globala intralogistikspecialisten Jungheinrich och batteritillverkaren Triathlon. Det gemensamma företaget producerar energisystem för elfordon med industriella tillämpningar. Företaget är baserat i Freiberg, Sachsen, och betjänar den snabbt växande efterfrågan på innovativa och hållbara energi- och batterisystem. Företaget har särskild expertis inom reparation och upparbetning av använda litiumjonbatterier. För att klassificera och utvärdera batteriernas återstående livslängd använder sig företaget av kunskapen från Dresden-baserade NOVUM engineerING GmbH. Ett företag som specialiserar sig på AI-baserad batteriövervakning.
Det storskaliga batterilagringssystemet planeras och byggs av det lokalt baserade partnerföretaget Tricera Energy GmbH. Det planeras vara färdigt till hösten 2022. Företaget är specialiserat på stationär lagringsteknik och industriella lagringslösningar. JT Energy Systems, och dess aktieägare Jungheinrich och Triathlon, tar ett viktigt steg i genomförandet av sin hållbarhetsstrategi genom att investera i denna framtidsteknologi.
Bildtext: "I Freiberg, Sachsen, bygger JT Energy Systems ett stationärt lagringssystem med återvunna litiumjonbatterier, med en toppeffekt på 25 MW."