Call4Service
Kontaktformulär
040 - 690 46 00 Telefon – Växel Välkommen att ringa vår växel för hjälp
Nyhetsbrev
Man med manuell pallyftare i arbete

Hur stödjer pallyftare logistiken inom livsmedelsindustrin?

Manuella pallyftare är en lösning som ofta används inom livsmedelsindustrin. Vad är anledningen till deras popularitet? Vilka är fördelarna och varför är det värt att satsa på dem? Lär dig mer om denna utrustning och fördelarna med att investera i pallyftare.

Pallyftare inom livsmedelsindustrin: en lösning, många applikationer

Var kan man använda pallyftare inom livsmedelsindustrin? Listan över anläggningar som använder den här typen av truckar är mycket lång. Pallyftare hittar du ofta här:

  • I medelstora butiker - både när man lastar av varor från lastbilar till lagret och överför dem till hyllorna i själva stormarknaderna.
     
  • I produktionsanläggningar för livsmedels - på liknande sätt, både vid lossning av råvaror eller lastning av pallar för transport. Såväl som i själva hallen, t.ex. för transport av halvfabrikat mellan stationer över en kort sträcka.
     
  • I livsmedelslager – vid transport av pallar med varor horisontellt.

 

Kontakta oss så hjälper vid dig att välja rätt pallyftare för din verksamhet!

 

Varför är en pallyftare ett bra val för dagligvaror?

För många är pallyftare ett minne blott. Utöver dem finns det trots allt elektriska modeller på marknaden idag. Traditionella manuella pallyftare (särskilt moderna versioner) har fortfarande många fördelar dock och är därför mycket vanligt förekommande.

Lätt att använda pallyftaren

För att börja arbeta med en manuell pallyftare behöver du inte genomgå någon utbildning eller skaffa dig kvalifikationer. Både designen av en sådan truck och dess funktion är enkel. Därför kan vem som helst hantera pallyftaren. Även en nyanställd medarbetare behöver bara en kort instruktion.

Som jämförelse: för att köra en elektrisk gafeltruck måste du ha mer utbildning och även intyg. Du behöver skaffa truckkort och därför först genomföra en kurs och sedan klara teoretiska och praktiska prov. Det är svårt att förvänta sig detta av till exempel en servicemedarbetare i en medelstor butik.

Manuell pallyftare – perfekt för små ytor

En butiks bakrum, en liten livsmedelsgrossist, en liten produktionsanläggning – i dessa miljöer blir en manuell pallyftare perfekt. Dess kompakta storlek möjliggör detta - det översätts till enkel manövrering av trucken, även i trånga utrymmen.

Behöver du hög lyftkapacitet i en manuell pallyftare? Inga problem!

Tvärtemot vad många tror är pallyftare bra på att bära tyngre laster. I detta avseende är de lika med elektriska modeller. Därför kan du använda dem för att transportera även en pall som väger 3 ton! Man måste dock komma ihåg att den anställde kommer att behöva använda mer kraft än om han använt en elektrisk truck. Detta är ytterligare en anledning till att pallyftare främst används i små utrymmen.

Rimlig kostnad för att köpa en pallyftare

Att utrusta anläggningen med en elektrisk truck innebär en relativt hög kostnad. Och även om en sådan investering vanligtvis också lönar sig, är den i vissa fall inte ekonomiskt motiverad. Det är anledningen till att vissa entreprenörer från livsmedelsindustrin investerar i manuella pallyftare. Oftast är deras pris lägre, såvida inte avancerade rostfria handpallar är inblandade. Sådana modeller kan krävas till exempel i lager och produktionsanläggningar med hög luftfuktighet.

Pallyftare med morotsäckar på

Manuella pallyftare är en bra lösning i livsmedelslager och livsmedelsgrossister. Bland många modeller finns även sådana som är speciellt anpassade för att arbeta vid låga temperaturer och hög luftfuktighet – rekommenderas speciellt för arbete i kyl- och frysrum.

Billigt underhåll av en pallyftare

Enkelheten i konstruktionen av pallyftaren leder också till överkomliga underhålls- och reparationskostnader. Denna typ av enhet är också mindre känslig för fel. I de modeller som finns tillgängliga från Jungheinrich garanteras lång livslängd av till exempel teflonbussningar.

Pallyftare med inbyggd våg

I livsmedelsfabriker eller butikslager är det ofta nödvändigt att väga varor – t.ex. för att kontrollera om vikten av de faktiskt mottagna varorna överensstämmer med den som anges i specifikationen. Du kan använda en pallyftare även för att utföra denna uppgift - välj bara en modell med en exakt skala.

Hur väljer man den bästa pallyftaren för livsmedelsindustrin?

Även om behoven hos företag verksamma inom livsmedelsindustrin är likartade i många aspekter, har varje företag sin egen specifika funktion. Logistikprocessernas förlopp beror bland annat på: 

  • typen av livsmedelsprodukter som lagras och transporteras;
  • layout av lagret och/eller försäljningsgolvet;
  • volymen av "bearbetade" pallar och vikten av transporterade varor;
  • krav relaterade till verifiering av lastvikt.

Därför är det bäst att välja rätt pallyftare i samarbete med en expert. Ett samtal med en specialist gör att du kan skräddarsy en modell som helt passar in i ditt företags sätt att arbeta.

Vill du lära dig mer om vilka typer av pallyftare som finns hos Jungheinrich och välja den bästa bland dem? Fyll i formuläret och berätta vad du behöver . Vi tar snabbt fram ett erbjudande anpassat efter dina verkliga förväntningar – utan förpliktelser!

Har du några frågor?